Suplimente nutritive: Da sau Nu?

Suplimente nutritive: Da sau Nu?

Cred ca nu sunt singurul care a participat la dezbateri despre consumul de suplimente, atat pro cat si contra, atat in sala de fitness cat si pe diferite forumuri, iar cel mai important aspect privind aceasta tema este faptul ca suplimentele alimentare nu sunt steroizi.

Suplimente nutritive sunt produse al caror scop este sa completeze o dieta normala, fiind surse concentrate de nutrienti sau alte substante cu efect nutritional, comercializate sub forma de capsule, tablete, softgels sau pudra ambalate in flacoane polimerice sau sub alte forme asemanatoare de preparate lichide destinate consumului in cantitati mici.

Consumul suplimentelor alimentare trebuie sa se faca limitat si in anumite situatii. 

Industria suplimentelor nutritive a cunoscut o evolutie surprinzatoare in ultimii ani iar odata cu aceasta  a crescut si diversitatea lor (Creatina, aminoacizi, glutamina, arginina, oxid nitric si altele) metodele de obtinere, puritatea acestora cat si compozitia.

Trebuie sa stim ca inainte de intra pe piata si implicit de a ajunge la consumator ele au nevoie de niste teste care sa ateste atat compozitia, conformitatea cat si singuranta acestora. In Romania, institutiile care avizeaza suplimentele alimentare sunt Ministerul Sănătății, alaturi de Centrele Regionale de Sanatate Publica, cat si Institutul Național de Bioresurse alimentare – IBA Bucuresti, singurul institut de cercetare care evalueaza calitatile fizico chimice si microbiologice ale produselor alimentare.

De cealalta parte exista steroizii. Acestia au fost creati si administrati drept medicament pentru cei ce suferă de diferite afectiuni (pierderile in greutate, intarzierile de crestere, recuperarea dupa operatii, cancerul la san, tratarea anemiei si altele). Steroizii anabolizanti au devenit substante controlate, tocmai datorita consumului in crestere, precum si a efectelor negative asupra organismului dintre care putem numi: impotenta , ginecomastia, diminuarea producerii de sperma, cresterea excesiva a parului pe corp, chelirea prematura, cresterea presiunii arteriale, hepato-toxicitate, oscilatii ale starii sufletesti (agresivitate, nervozitate, instabilitate, abstinente).

Datorita acestor efecte negative nu se recomanda utilizarea substantelor anabolizante. Suplimentele nutritive si proteine pentru masa musculara sunt recomandate tuturor celor care doresc sa faca fata mai bine stresului zilnic, sa isi imbunatateasca performantele și sa dezvolte masa musculara pentru refacere dupa efort.

In incheiere putem concluziona ca administrarea de suplimente nutritive ajuta la imbunatatirea calitatii vietii, bineinteles  cu un minim de disciplina, dorinta si efort din partea d-voastra.

Autor: Andrei Ciobanu

by inutrition

Lasă un răspuns